hr logo

Bets10
Пријава

Пријави се

Корисничко име *
Лозинка *
Запамти ме
Image not available

Универзитет у Нишу на Шангајској листи из области математике и хемијског инжењерства


Image not available

Часописи Универзитета у Нишу на престижној листи цитираности


open access
Отворени приступ (енгл. Оpen Access - OA) у научној заједници односи се на неограничен и бесплатан приступ научним публикацијама на интернету. Сходно томе, корисници имају право да читају, преузимају, чувају, штампају и користе садржај научних публикација објављених у отвореном приступу са обавезом да наведу тачан извор информације. Објављивање научних публикација на интернету, без изричитог преноса горе поменутих права корисницима, не испуњава услове отвореног приступа. Отворени приступ у науци није у супротности са начелима добре научне праксе (кодекс академског интегритета), с обзиром на то да правила која се примењују на конвенционалне публикације важе и за публикације у отвореном приступу (забрањено је плагирање, лажно ауторство, измишљање или кривотворење резултата и аутоплагирање).

Идеја отвореног приступа мотивисана је трендом растућих цена објављивања научних публикација у часописима комерцијалних издавачких кућа. Што је углед и утицај часописа већи, то је већа и цена публиковања (енгл. Article Processing Charge) коју сносе аутори или институције. Многи научници подржавају отворени приступ јер верују да ће се тиме не само повећати доступност научних публикација, већ и снизити цене објављивања истих у водећим светским часописима.

Отворени приступ подразумева:

  • слободан и бесплатан приступ научним публикацијaма са пуним текстом на интернету
  • дозвољену неограничену дистрибуцију и коришћење научних информација са обавезом навођења тачног извора
  • постављање научних публикација у дигиталне репозиторијуме (или у посебне репозиторијуме за поједине научне области) и/или електронске часописе са отвореним приступом

 

Досадашњи ректори

sala rektori home

Руководство Универзитета од оснивања до данас.
Сазнај више...

Уметничка збирка

umetnicka galerija

Уметничку збирку Универзитета у Нишу чине уметничка дела и уметнички артефакти у власништву Универзитета у Нишу.
Погледај галерију слика